SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2010


DECEMBER

• Už tradične sa v poslednom mesiaci roka, 11.12.2010 konala v Prahe otvorená súťaž ShinBuKan Iaido Taikai 2010. Súťaž prebehla v troch kategóriách individuál a jednej kategórii tímov. Aj tento rok sa podujatia zúčastnili zástupcovia slovenského iaido, ale oproti minulému roku to nebol už len klub Hikari Dojo z Košíc, ale aj jeden predstaviteľ Fatra Dojo z Turčianskych Teplíc.
K skúsenému kvartetu rozhodcov z Čiech – Vladislav Hyndrák, Tomáš Kyncl, Michal Kolísek a Pavel Balvín, sa tento rok pripojil aj Marián Bartko z Hikari Dojo. Pod ich taktovkou prebehli v pomerne studenej telocvični skutočne horúce boje na ostrie meča. Viac krát bolo veľmi obtiažne rozhodnúť kto z dvojice bojovníkov je ten lepší.
Úspechy slovenských iaidistov:
Kategória 6. - 2.kyu Štefan Fečo z Hikari Dojo vybojoval 1.miesto
Kategória 1.kyu – 1.dan Adriana Nagyová z Hikari Dojo vybojovala 1.miesto
Kategória 2.dan Miro Gajdoš z Fatra Dojo vybojoval 4.miesto
Kategória Tímy Hikari Dojo (Bartko, Nagyová, Fečo) vybojovali 2.miesto

Gratulujeme k pekným výsledkom.


NOVEMBER

• V priebehu 13.-14.novembra 2010 sa v Paríži uskutočnili 19. Majstrovstvá Európy v Iaido za účasti dvadsiatich dvoch krajín. Samotným majstrovstvám predchádzal dvojdňový seminár pod vedením japonských majstrov Kishimoto Chihiro – 8.dan Hanshi, Kusama Junichi – 8.dan Hanshi, Aoki Eiji – 8.dan Hanshi.
Slovenské Iaido tak ako posledné dva roky reprezentovali členovia Hikari Dojo – Marián Bartko v kategórii Sandan a Adriana Nagyová v kategórii Mudan.
V priebehu seminára japonskí sensei vysvetlili a ukázali spôsob cvičenia všetkých dvanástich kata Sei tei iai, na čo boli všetci účastníci rozdelení do troch skupín podľa technických stupňov. Aoki sensei viedol skupinu Mudan, Shodan, Nidan, Kusama sensei viedol skupinu Sandan, Yondan a Kishimoto sensei viedol skupinu Godan, Rokudan a Nanadan. Samotný seminár bol prípravou nie len na súťaž, ale hlavne na skúšky, ktoré po súťaži nasledovali. Veľký dôraz sa kládol na správne pochopenie a prevedenie techník hiki nuki v jednotlivých kata.
Počas druhého dňa, v poobedňajších hodinách, prebehol seminár pre rozhodcov, ktorého sa zúčastnili rozhodcovia od Godan vyššie. Ostatní účastníci ako dobrovoľníci zvádzali cvičné súboje na shiaijo. Rozhodnutia rozhodcov v týchto prípravných zápasoch boli podrobené kritike, komentárom a vysvetleniam zo strany japonských senseiov. Cieľom seminára bolo zjednotiť kritériá pri rozhodovaní. Všetci sme pochopili, že požiadavky na praktikujúcich, ale aj rozhodcov sa každoročne zvyšujú, čo má priaznivý vplyv na zdvihnutie kvalitatívnej úrovne európskeho Iaido.
Samotná súťaž prebiehala v kategóriách podľa technických stupňov. Adriana postúpila z poolu po dvoch víťazstvách z prvého miesta. Následne v prvom kole porazila reprezentanta Maďarska a vo štvrťfinále prehrala 1:2 s iaidistom z Belgicka a skončila celkovo na peknom 5. mieste. Marián po prehre s Poliakom a výhre nad Rakúšankou postúpil z druhého miesta. V prvom kole porazil Angličana, ale v ďalšom kole prehral so Švajčiarom 1:2 čím obsadil 9. priečku v celkom hodnotení sandanov. Obaja naši reprezentanti splnili stanovené ciele a umiestnili sa v prvej tretine štartovej listiny vo svojej kategórii a opätovne úspešne odprezentovali silu slovenského Iaido. Adriana následne uspela na skúškach a obdržala 1.dan. Je potrebné ešte spomenúť výpravu Českej reprezentácie, ktorá z Paríža odišla s dvoma bronzovými medailami a dvoma 5. miestami. Najúspešnejšou krajinou sa stalo Belgicko, ktoré získalo celkovo 3 zlaté, 3 strieborné a jednu bronzovú medailu.


SEPTEMBER

• Cook sensei opäť po roku navštívil Českú republiku za účelom Iaido semináru, ktorý tento rok vyšiel na 11. a 12. septembra. Zmenou oproti minulým ročníkom bolo miesto semináru - Praha. Privítala nás slnkom a veľmi príjemným počasím. My sme však neprišli hľadať tých bájnych sto pražských veží, prišli sme hľadať Cestu meča. A sprievodcom nám mal byť Victor Cook sensei (7.Dan Iaido Renshi) spolu s manželkou Terry (5.Dan Iaido).
Program semináru bol už tradičný, detailne sa pozrieť na celé Sei Tei Iai a poopravovať v ňom chyby, upozorniť na dôležité zmeny, ktoré každoročne prichádzajú zo strany ZKNR, dobre si zacvičiť a stretnúť sa s priateľmi. Prvý deň sme stihli prejsť všetko až po Soete tsuki. Druhý deň doobeda sme pokračovali a dokončili celé Sei Tei. Vzhľadom na to, že v nedeľu sa konali aj skúšky po 1.Dan vrátane. Preto sme sa poobede rozdelili do dvoch skupín, jedna čo šla na skúšky a druhá ktorá sa venovala Koryu technikám.
Semináru sa zúčastnilo 72 ľudí z ktorých sa asi 2/3 aplikovali na skúšky. Koľko z nich bolo úspešných neviem, nakoľko po oficiálnom ukončení sme sadli do auta a uháňali domov.


AUGUST

• Mijamoto Musashi údajne povedal že „Cesta dlhá 1000 míľ začína prvým krokom“. Tak sme sa aj my s Gabrielom vydali na cestu dlhú 1700 kilometrov zo Slovenska do Anglicka. Dôvody ? Veľa. Ale najmä Summer Seminar v Brightone, pravidelne poriadaný Britskou Kendo Asociáciou, ktorá každoročne pozve špičku svetového Iaido. Tento rok prijali pozvanie Morita sensei a Oshita sensei. Je nevyhnutné samozrejme spomenúť aj dôležitých domácich učiteľov, či už Hopson sensei, Cook sensei, Bean sensei alebo Mansfield sensei. Seminár začal cvičením Iaido, toto bolo zakončené nedeľnými skúškami po 5.Dan vrátane a pondelkovým Koryu Taikai. Ostatné tri dni boli venované Jodo.
V prvých dňoch učitelia pripomínali dôležitosť praktiky Sei Tei Iai, cvičeniu základných kihonov, cvičeniu bez meča, hľadanie rovnováhy a veľa iných dôležitých vecí na ktoré radi pri dennej praktike zabúdame. Môj zápisník sa rýchlo plnil rôznymi poznámkami a odporúčaniami ako zlepšiť svoju techniku. Vskutku prínosné.
Ostané dni sa cvičilo koryu. Boli sme samozrejme rozdelení podľa ryu. Oshita sensei viedol Jikiden a Cook sensei viedol nás - Shinden. Počas týchto dní som si skutočne uvedomil aká obrovská vedomosť sa v ňom skrýva. Všetko čo spomínali japonskí učitelia, je pravidelne z jeho strany pripomínané na našich spoločných seminároch. Nehovoriac o všetkých tých variáciách na každú koryu techniku, ktorá je už sama o sebe v základe ťažká. Zároveň ich vie skvelo vysvetliť a popísať k nim situáciu. Som veľmi vďačný, že mu môžem byť tak blízko a priamo tak čerpať z jeho vedomostí. Počas pratiky Koryu sa mi dostalo pocty cvičiť v malej skupine spolu s Devine sensei, Nash sensei a Drewe sensei. Od každého z nich som kde - tu dostal osobnú radu ako zlepšiť svoju techniku v niektorých koryu kata. Výborné !
Už sa tešíme na budúci rok. Dúfam, že nám financie, čas a osud dovolia opäť navštíviť anglickú pôdu.

Na záver, by som chcel oficiálne, za SKF, zagratulovať Milošovi k úspešnému zloženiu ťažkých skúšok na 4.Dan Iaido.


JÚN

• V Prahe sa 26.6.2010 po prvýkrát uskutočnilo Kensei Iaido Taikai , spojené aj so seminárom pre rozhodcov, ktorý organizoval a viedol Tomáš Kyncl 4.dan Iaido za asistencie Michala Kolíska 3.dan Iaido. Na súťaži sa zúčastnili pretekári z Čiech, Nemecka a Slovenska, pričom sa súťažilo v troch individuálnych kategóriách a jednej kategórii tímov.
Slovenské Iaido reprezentovali členovia klubu Hikari Dojo Košice Adriana Nagyová, Štefan Fečo a Marián Bartko, ktorí sa v silnej medzinárodnej konkurencii opäť nestratili.
- Štefan Fečo – kategória 6.-2.kyu – 1.miesto
- Adriana Nagyová – kategória 1.kyu-1.dan – 2.miesto
- súťaž tímov v zložení Nagyová, Bartko, Fečo – 2.miesto
Hikari Dojo sa po prvýkrát vôbec predstavilo na súťaži v kategórii tímov a hneď sa podarilo obsadiť striebornú priečku za skúsenými pretekármi z Nozomi Dojo v konkurencii ôsmych silných tímov. Fotky z akcie nájdete tu.


MÁJ

• Na začiatku mája (8. – 9. 5. 2010) sa turčianska dedina Mošovce stala miestom konania obľúbeného Jarného iaido semináru.
Tento rok nás navštívilo 85 iaidoka, z ktorých sa 40 odvážilo aj na nedeľné skúšky. Najväčší počet sa aplikoval na Nidan – 12. Pričom väčšina bola úspešná. Horšia bola úspešnosť na Sandan. Z 8 aplikantov boli úspešní len traja. Tato skutočnosť je pripomienkou, že skúšky na vyššie technické stupne už poriadne preveria kvalitu cvičenia.
Tak ako je dobrým zvykom aj tento rok bol prvý deň venovaný Sei Tei Iai. Podrobne sa prešli všetky kata a sensei upozornil na dôležité body jednotlivých waza a zmeny ktoré sú prirodzenou súčasťou týchto základných technik. Nedeľa bola v znamení skúšok už od rána, boli sme rozdelení na skupiny podľa stupňov a potom ešte na polovicu. Najprv cvičili jedni potom druhí. Všímali sme si chyby ostaných, aby sme sa im mohli vyhnúť v ďalšej praktike a uvedomili si vlastné rezervy.


APRÍL

• V dňoch 9.4.-11.4.2010 sa v maďarskom Debrecíne konali v poradí 23. majstrovstvá Európy v kendo. Zastúpenie malo 35 krajín s dokopy viac než 300 kendokami (celkový počet ľudí, ktorí sa podielali na ME vrátane účastníkov bolo cez 700 !).
Slovensko reprezentovalo 7 kendokov, menovite Miro Mihalovič, Karol Ištok, Rastislav Pazdernatý, Miro Palacka, Miro Skyba, Mišo Kern a Boris Tomčík.
Vo štvrtok 8.4. prebehlo valné zhromaždenie EKF a porada manažérov tímov. V piatok 9.4. začal prvý súťažný deň. Ráno sa začínalo juniorskými tímovými majstrovstvami, kde vo finále vyhralo Rusko nad Maďarskom (3. miesta boli udelené Francúzsku a Švédsku). Pokračovalo sa juniorskou individuálnou súťažou, kde opäť prvé miesto obsadil Rus Dubilin. Poobede pokračovali majstrovstvá súťažou tímov žien, kde dominovali Francúzsky, pričom druhé miesto obsadili Nemky. Tretie miesto sa ušlo Fínkam a Maďarkám.
Sobota 10.4. sa celá niesla v znamení turnaja tímov mužov, kde prvýkrát zasiahlo už aj Slovensko. Žiaľ v poole (so Slovincami a Írmi) sme obsadili tretie, nepostupové miesto. Titul obhájili Francúzi a pokračujú v sérii troch víťazstiev na európskych majstrovstvách za sebou. Druhé miesto pripadlo Talianom, tretie miesta si rozdelili Holanďania a Poliaci. Pred finále sa konala krásna ukážka kendo kata v podaní dvoch hachidanov z Japonska.
V nedeľu 11.4. sa konali individuálne majstrovstvá žien aj mužov, kde malo Slovensko opäť zastúpenie. U žien sa finále nieslo v čisto Nemeckom duchu, kde nakoniec vyhrala Kumpfová nad krajankou Fadaiovou. Nasledovali majstrovstvá mužov. Aj napriek statočným výkonom sa nám nepodarilo zdolať výborne pripravených súperov a vo vyššej vyraďovacej súťaži systémom K.O. už nikto z nás nepokračoval. Vo finále sa strhol napínavý zápas medzi Talianom Mandiom a Fínom Korhonenom, kde napokon triumfoval Fabrizio Mandia. Obe tretie miesta putovali do Maďarska. Po každom súťažnom dni bola možnosť voľného ji-geika medzi zúčastnenými a senseimi.
Aj napriek nepostupovým výsledkom, bolo Slovensko reprezentované so cťou a podarilo sa nám nabrať cenné skúsenosti do nasledujúcich turnajov, resp. nasledujúcich majstrovstiev Európy v Poľsku.
Na záver vám ponúkame link na kompletnú výsledkovú listinu turnaja.

• V Hradci Králové sa 17.-18.4.2010 uskutočnil 2.ročník turnaja Nozomi Taikai 2010, spojený aj so seminárom pre rozhodcov, ktorý viedli Tomáš Kyncl, Vladimír Hydrák a Michal Kolísek. Na súťaži sa zúčastnili pretekári z Čiech, Polska a Slovenska, pričom sa súťažilo v troch individuálnych kategóriách a jednej kategórii tímov.
Slovenské iaido reprezentovali členovia klubu Hidari Iai Zen Do Košice, ktorí sa nedali v dobrej konkurencii zahanbiť a opäť domov priniesli celú medailovú kolekciu.
Hidari Iai Zen Do Košice - Erika Gogoľová – katgória 6.-4.kyu – 1.miesto, Štefan Fečo – kategória 6.-2.kyu – 2.miesto, Adriana Nagyová – kategória 1.kyu – 1.miesto, Marián Bartko – kategória 2.dan – 3.miesto.
Snáď najzaujímavejší boj predviedli Erika so Števom. Števo chcel Erike odplatiť svoju prehru v poole z Maďarska a Erika chcela zase svojou výhrou potvrdiť, že Maďarsko nebola náhoda. Ich prvé stretnutie v poole sa skončilo Števovým víťazstvom. Obaja však postúpili do K.O. systému, v ktorom si prebojovali postup až do finále. V ich druhom vzájomnom meraní síl však mala navrch Erika, ktorá nakoniec pomerom 2:1 aj túto kategóriu vyhrala.

• Budapest Főnix Kendo a Iaido klub uskutočnil 23.4.2010 ďalší ročník populárneho Sakura Cup – turnaj v kendo pre technické stupne po shodan, vrátane. Tento rok sa na ňom zúčastnila viac ako stovka pretekárov v rôznom veku, ktorí boli rozdelení do viacerých kategórií a to nie len podľa veku, ale aj podľa vybavenia.
Pretekári ktorí ešte nemajú bogu súťažili v dvoch kategóriách Kihon, rozdelených podľa veku, kde predviedli svoje zručnosti v základných technikách kihonu. Pretekári s bogu boli rozdelení podľa veku do piatich kategórií a to na tri juniorské kategórie. Dospelí pretekári sa rozdelili na dve kategórie a to ženy a mužov. Po ukončení súťaže jednotlivcov sa rozbehla súťaž družstiev.
Slovensko bolo reprezentované piatimi súťažiacimi z klubov Cassovia kendo klub a Hidari Iai Zen Do, ktoré spoločne vystúpili pod hlavičkou Cassovia kendo klubu. V kategórii Kihon A, kde bolo celkovo 64 štartujúcich, sa Michaele Sedlákovej nepodarilo postúpiť z poolu.
V kategórii Junior A ( 10 súťažiacich ) nás reprezentoval Juraj Jursa, ktorému sa tiež nepodarilo postúpiť z poolu. V kategórii Muži ( 56 pretekárov ) sa predstavili Miroslav Skyba, Branislav Čontoš a Marián Bartko. Posledne menovaný predviedol v poole pomerne vyrovnaný súboj a obsadil spoločne s pretekárom z maďarského klubu druhé miesto. Znamenalo to, že sa v boji o postup stretli ešte raz v rozboji. Po ďalších takmer troch minútach vyrovnaného boja to nakoniec náš pretekár prehral a nepostúpil z poolu.
Omnoho lepšie sa darilo ostatným dvom súťažiacim. Miro Skyba svoj pool vyhral suverénne, pričom všetky zápasy ukončil pred časovým limitom. Postúpil tak do priamo do prvého kola K.O. Braňo Čontoš tak isto vyhral svoj pool a postúpil do prvého kola K.O.
Rozlosovanie poolov bolo pre našu výpravu pomerne nepriaznivé, pretože po niekoľkých víťazstvách v K.O. sa Miro nakoniec v boji o štvrťfinále stretol s Braňom. Tento súboj vyhral nakoniec Braňo a postúpil tak medzi osem najlepších. Štvrťfinálový súper, aj napriek predĺženiu sa nakoniec ukázal nad jeho sily, čo znamenalo len malý krôčik od medaile.
Team Cassovie nastúpil v zložení Bartko, Čontóš, Skyba a v prvom vyraďovacom kole sa stretol s kendistami zo Szegedu. Po prvých dvoch bojoch to bolo stále 0:0, takže rozhodlo tak trošku nešťastné kote-uchi tretieho stretnutia. To bol koniec nášho pôsobenia v súťaži 40 tímov, ale aj na celom turnaji Sakura Cup.
Naši kendisti síce neobsadili žiadne medailové pozície, môžeme však skonštatovať, že zahanbiť sa nedali. Veď Mirov postup medzi 16 najlepších a Braňov dokonca medzi 8, spomedzi 56 účastníkov, je pekná vizitka slovenského kendo.


MAREC

27. marca 2010 sa v budove telocvične na Šuňavcovej ulici v Bratislave uskutočnilo dlhoočakávané Generálne zhromaždenie Slovenskej Kendó Federácie. Celkovo sa ho zúčastnilo 36 aktívnych členov, títo si hlasovaním zvolili nové vedenie a zároveň schválili daľších 7 podnetných návrhov. Na tomto linku nájdete podrobný zápis zo stretnutia.
Všetkým zúčastneným dakujeme.


FEBRUÁR

• Na prelome januára a februára sa už po tretíkrát v Budapešti odohrala otvorená súťaž v iaido – Open Iaido Taikai za účasti pretekárov z Maďarska, Čiech, Chorvátska a Slovenska. Taikai bolo spojené so seminárom ZNKR, ako aj seminárom rozhodcov, pod vedením sensei Patrik Demuynck renshi, 7.dan iaido, 5.dan jodo.
Slovensko reprezentovali dva kluby, s pomerne peknými výspedkami.
Shinbukan Novohrad – Rastislav Pavlus – kategória 3.dan – 3.miesto
Hidari Iai Zen Do Košice - Erika Gogoľová – katgória 6.-2.kyu – pool, Ivo Nutár – kategória 6.-2.kyu – pool, Štefan Fečo – kategória 6.-2.kyu – 2.miesto, Richard Loukota – kategória 1.kyu-1.dan – 3.miesto, Adriana Nagyová – kategória 1.kyu-1.dan – 1.miesto, Marián Bartko – kategória 2.dan – 3.miesto


JANUÁR

• Posledný januárový víkend roku 2010 bol pre slovenských Kendoka v znamení uzatvorenia minuloročnej sezóny turnajom Národnej Kendo Ligy (NKL) o Majstra Slovenska za rok 2009. Samotný turnaj sa konal v nedeľu 31.1.2010 v Turčianskych Tepliciach.
Zúčastnilo sa ho 16 súťažiacich, pričom zastúpenie mali všetky tri Kendo oddiely na Slovensku: Furinkazan Bratislava, Hachidori Liptovský Mikuláš a Cassovia Kendo klub Košice. Súťažilo sa systémom poolov, z ktorých prvý dvaja postúpili do systému K.O., z ktorého vyšiel víťaz turnaja. Víťazom sa stal Miroslav Mihalovič z Hachidori dojo, na druhom mieste sa umiestnil Karol Ištok z toho istého oddielu a tretie miesto obsadil Miroslav Palacka z Furinkazan dojo. Cenu za najlepšieho bojového ducha získala Katarína Peťková z Furinkazan dojo Bratislava. Víťazovi a všetkým oceneným gratulujeme. Kompletné výsledky si môžete pozrieť tu.
V sobotu 30.1.2010 deň pred turnajom prebehol Kendo seminár a technické skúšky po 1.kyu pod vedením senseiov Mihaloviča (3.dan), Ištoka (2.dan) a Pazdernatého (2.dan).
Seminár bol zameraný na základy potrebné pre korektné Kendo. Zúčastnilo sa ho 18 cvičiacich, čo je množstvo ľudí, pri ktorom sa učitelia mohli naplno venovať individuálne každému zúčastnenému. V podvečer sa konali technické skúšky. Absolvovali ich piati adepti a každému bol udelení príslušný technický stupeň, pričom 1.kyu získali Michal Kern a Boris Tomčík, obaja z Furinkazan dojo Bratislava. Gratulujeme.
Na záver je potrebné poďakovať Slovenskej Kendo Federácii, Furinzazan dojo Bratislava a Fatra dojo Turčianske Teplice za zorganizovanie akcie, senseiom za vedenie semináru a všetkým zúčastneným za aktívny prístup počas cvičenia a na turnaji.
Fotky z akcie nájdete vo fotogalérii.


end

| SPÄŤ |
HOME