SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2018


JANUÁR

Open Jodo Tréning - Budapešt, Maďarsko
Ďalší otvorený tréning Jodo pod vedením Gábor Hábermajer senseia prilákal nie len maďarských ale aj slovenských Jodoka.
Cvičilo sa inténzívne a s radosťou. Úvodom kihony v párovom prevedení Sotai Dosa a následne kata ZNKR a samozrejme skúsenejší aj trochu Koryu. Rôznorodý mix technických úrovní priniesol možnosť pre rozvoj všetkým zúčastneným.
Kotai cvičebného partnera každých 15 minút, sústredenie a tvrdá práca a ani sme sa nenazdali a 4 hodiny boli preč.
Tešíme sa na ďalšie stretnutie v kruhu priateľov.

S pozdravom

Robert Kulcsar

Ishido Cup - Vianen, Holandsko
112 Jodoka, 203 Iaidoka, 4 dni tvrdého tréningu, vysvetľovania, tai kai a napokon skúšky, tak takýto bol v poradí už 20. Ishido Cup v Holandsku. Pri príležitosti okrúhleho výročia sa podujatie uskutočnilo pod priamym vedením Ishido Shizufumi senseia za podpory Kinomoto a Keiichi senseiov ako aj mnohých európskych učiteľov. Prvé dva dni boli venované Jodo a ďašie dva dni Iaido. Za SKF sa podujatia zúčastnili Rastislav Turic a Róbert Kulcsár. V Jodo sa obom podarilo ukoristiť jednu z jubilejných medailí, ktoré boli špeciálne navrhnuté pre túto príležitosť. Rasťo zároveň úspešne zložil skúšky na Sandan Jodo. V Iaido sa obaja prebojovali do osemfinále a ostali tak bez medailového umiestnenia. Podstatne cennejšie sú však nové vedomosti a skúsenosti ktoré nás obohatili a budú nás sprevádzať v ďalšom cvičení.

Výsledky:
Rastislav Turic - Nidan Jodo - 1. miesto
Róbert Kulcsár - Mudan Jodo - 3. miesto

S pozdravom

Robert Kulcsar

FEBRUÁR

6. Tomodachi no Iaido Keiko - Košice, Slovensko
Toto podujatie sa v Košiciach uskutočnilo už 6. krát a už 4. krát pod vedením Gábor Hábermajer senseia. Pravidelní účastníci už vedia, že sa nejedná o bežný seminár ako ho poznáte a celá koncepcia, prevedenie aj samotný priebeh sú zľahka neštandardné. Ani tento rok tomu nebolo inak. Tameshigiri bolo heslom víkendu a vidina reálneho sekania ostrým mečom prilákala staré známe ale aj nové tváre. Sobota sa niesla v duchu príprav, keď sme spoločnými silami rolovali a zväzovali rohože, ktoré po noci strávenej vo vodnom kúpeli v neďeľu poslúžili ako cieľ pre sekanie. Každý dostal aj predpripravenú brožúrku kde bolo možné robiť si poznámky a sumarizovať vlastné myšlienky. Nedeľa, napätie sa dalo krájať keď iaidoka postupne pristupovali k stojanu s predpripravenou rohožou a s maximálnym sústredením vykonali svoje seky. Hlavným prianím Hábermajer senseia tento rok bolo, aby si všetci skúsili preniesť zážitky a poznatky do svojho každodenného cvičenia a tým obohatili svoje iaido. Ďakujeme.

S pozdravom

Robert Kulcsar

MAREC


APRÍL

Medzinárodný Jodo seminár – Košice, Slovensko
Už po tretíkrát sme mohli v srdci východného Slovenska privítať učiteľov Patrika Demuyncka, 6.dan renshi z Belgicka a Andyho Watsona, 6.dan renshi z Anglicka. Obidvaja učitelia si obľúbili Košice nielen kvôli ich kráse, ale najmä počtu zúčastnených. Tento rok sa 26 ľudí praktizujúcich jodo malo možnosť stretnúť z 5 susedných krajín: Poľska, Čiech, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska. Nechýbali ani zástupcovia národných reprezentácii jednotlivých krajín. Prvý deň sa začal ako obvykle cvičením Sotai dosa, pri ktorom stranu Shidachi zastupovali nižšie technické stupne. Toto trojhodinové cvičenie slúžilo nielen na zlepšenie si techník, presnosti a rýchlosti, ale predovšetkým na zdokonalenie si mikiri, shisei, metsuke, ako aj odnaučenie sa nesprávnych, zaužívaných návykov. Po prejdení si všetkých ZNKR Seitei kata, sa cvičiaci rozdelili do 2 skupín. Nielen vyššie technické stupne, ale všetci záujemcovia o koryu si mohli vychutnať nedeľňajšie popoludnie cvičením Omote a Chudan.

Adriana Nagyová


MÁJ

11. Open Iaido Tai Kai - Budapešt, Maďarsko
Po 10 rokoch sa Open Iaido Tai Kai v Budapešti uskutočnilo v novom, zmenenom formáte. Prvý krát sa seminár uskutočnil so zameraním na Koryu, so zastúpením 3 Ryuha, Muso Shinden Ryu, Tamiya Ryu a Tosa Eishin Jikiden Ryu. Vedenia sa ako po iné roky ujali V. Cook sensei, P. Demuynck sensei a H. Mihalik sensei. Prvý deň bol obohatený Koryu Enbu všetkých troch senseiov, ktoré bolo odmenou za odvedenú prácu doobedu. Takmer plné dva dni sme venovali zdokonaľovaniu našich Koryu kata. Posledné 2 hodiny druhého dňa boli venované ZNKR kata v zmysle prípravy na Tai Kai a Shinsa v neďeľu. Tai Kai tradične začalo kategóriou Sandan-Yondan aby následne Yondany mohli posilniť rady rozhodcov. Zápasy boli veľmi vyrovnané a bolo radosť sledovať obrovskú mieru úsilia a koncentrácie, ktoré všetci vkladali do svojho cvičenia. Členom SKF sa podarilo dosiahnuť nasledovné výsledky:

Kategória Sandan-Yondan:
Adriana Nagyová - fighting spirit
Róbert Kulcsár - 1. miesto

S pozdravom

Robert Kulcsar

Jarný Iaido Seminár - Turčianske Teplice, Slovensko
Jar, čas pre najtradičnejší Iaido seminár na Slovensku. V Turčianskych Tepliciach sa zišli staré aj nové tváre aby spoločne pokračovali v nastúpenej ceste Budo a v spoznávaní Iaido. Ako je po mnoho rokov dobrým zvykom, podujatie sa uskutočnilo pod vedením senseia Cooka za podpory tentokrát až šiestich Godan učiteľov. Boli medzi nimi starý známi ako John Piper sensei, Gabor Hábermajer sensei, Gabor Galyas sensei ale aj novši držitelia Godan stupňa ako Pavel Balvín sensei, Michal Kolísek sensei a Gergely Vass sensei. Spolocnými silami sa v dvoch skupinách venovali postupne všetkým ZNKR kata so silným zameraním na skúškové body ale aj na správny timing, prevedenie a predovšetkým pochopenie jednotlivých kata. Sobotné cvičenie bolo doplnené o enbu vyšších technických stupňov. Nedeľa sa niesla v duchu skúšok, a tak zatiaľ čo na jednej polovici telocvične pokračovali ZNKR kata, na druhej sa iaidoka venovali Koryu.

S pozdravom

Robert Kulcsar

Iaido Seminár - Kyjev, Ukraina
V máji 2018 sa po prvýkrát vôbec, uskutočnil na Ukraine medzinárodný seminár iaido pod vedením siedmeho danu. Tejto úlohy sa podujal Patrik Demuynck Sensei na pozvanie svojho žiaka, Andrija Amplieva. Zo Slovenska sa semináru zúčastnili členovia Hikari Dojo, Adriana Nagyová a Marián Bartko, ktorí boli zároveň požiadaní, aby sa stali členmi skúšobnej komisie na skúškach po prvé kyu. Tak ako na uplynulých seminároch, bola vôľa a nasadenie účastníkov z Ukrainy ohurujúca. Takmer všetci neváhali precestovať stovky kilometrov, aby mohli v skromných podmienkach seminára ukázať svoj pokrok od posledného seminára v Užhorode. Oba dni sa v priateľskej atmosfére cvičilo dvanásť kata Seitei Iai, pričom nedeľa bola venovaná skôr príprave na skúšky ako ďalšiemu detailnému prechádzaniu kata. Všetci účastníci skúšok následne preukázali dobrú pripravenosť a bez akýchkoľvek problémov skúšky spravili. Dúfame, že naši susedia budú ďalej napredovať a budeme sa s nimi stretávať aj na seminároch v EU.

Marián Bartko

Majstrovstvá Poľska v Jodo a Iaido – Krapkowice, Poľsko
Po roku sa členovia Hikari Dojo Košice opäť rozhodli zúčastniť sa Majstrovstiev Poľska. Táto udalosť všetkým poslúžila ako ubezpečenie sa nielen o kvalite svojho cvičenia, ale predovšetkým ako príprava na nadchádzajúce skúšky, ktoré ich čakali nielen na tomto podujatí ale najmä na blížiacich sa Majstrovstvách Európy. Pozvanie na seminár a taikai prijali tak ako pominulé roky významní učitelia z Francúczka, Nemecka, Anglicka a domáceho Poľska. Hikari Dojo dominovalo najmä v jodo, kde ovládlo prvé miesta v kategóriách mudan a shodan a obhájilo minuloročné prvenstvo v teamovej súťaži. V iaido sa po 2 bronzových medailách v mudan a nidan podarilo získať aj najcennejší zlatý kov v konkurencii nabitej kategórii yondan.

Výsledky: Tomáš Podhorec - Mudan Jodo: 1.miesto; Mudan Iaido: 3.miesto
Erika Kulcsárová – Shodan Jodo: 1.miesto; Nidan Iaido: 3.miesto
Adriana Nagyová – Sandan Jodo: 3. miesto; Yondan Iaido: 1.miesto
Marián Bartko – Yondan Jodo: 3. miesto
Hikari Dojo – Teamy Jodo: 1. miesto

Adriana Nagyová

JÚN

55. Osaka Jodo Tai Kai - Osaka, Japonsko
Ako čestný člen a zástupca SKF v zahraničí som sa zúčastnil na 55. Osaka Jodo Taikai v kategórii 6.dan. Po celodenných zápasoch v kategóriách Shodan až Rokudan, som vo finále vybojoval zlato, čím som potvrdil kvalitu výuky našich učiteľov, ktorí nás vzdy viedli k cvičeniu celým svojim srdcom a nasadením.

S pozdravom

Roman Watanabe

Kensei Iaido Taikai - Praha, Česká Republika
Posledný júnový víkend sa v Prahe uskutočnil 7.ročník Kensei Iaido Taikai. Tejto, už tradičnej udalosti sa zúčastnili iaidoka z viacerých krajín, ako Slovinsko, Rakúsko, Kuvait, Česká republika, Nemecko a Slovensko. Posledné dve krajiny mali však len po jednom zástupcovi a to medzi pozvanými učiteľmi. Zo Slovenska bol na súťaž ako rozhodca, skúšobný komisár a učiteľ pozvaný Marián Bartko sensei. Súťaž prebehla v štyroch individuálnych kategóriách a jednej kategórii tímov. Viacerí účastníci jednotlivých kategórií preukázali vysokú kvalitu svojho iaido. Medzi najzaujímavejšiu časť súťaže opäť patrila súťaž tímov, kde sa o prekvapenie svojim postupom až do finále postaral tím Slovinska. Vo svojom poslednom zápase však narazil na skúsený tím Nozomi Dojo, ktorý ani tentokrát nezaváhal a s prehľadom vyhral cennú putovnú trofej – kabuto. Nedeľa bola venovaná semináru pred skúškami po 3. dan, kde učitelia venovali pozornosť hlavne problémom, ktoré sa ukázali počas sobotňajšej súťaže.

Marián Bartko


JÚL

Letné Jodo a Iaido Gasshuku – Falkowo, Poľsko
V dňoch 17.–22. júla sa v poľskom Falkowe uskutočnil už 8. ročník letného gasshuku. Hikari dojo si tak ako pominulé roky nenechalo ujsť tento tradičný seminár pod vedením anglického učiteľa Andyho Watsona, ktorý len mesiac pred touto udalosťou úspešne získal svoj 7.dan v iaido. Celých šesť dní sa nieslo v znamení tvrdého a neúnavného cvičenia. Nové vedomosti a skúsenosti, ktoré Andy sensei opäť nadobudol počas týždňov strávených v Japonsku pod vedením renomovaných japonských učiteľov, sa nám snažil odovzdať najlepšie, ako vedel. Jeho zanietenosť a ochota učiť, sa stretáva v strednej Európe s veľkou vďačnosťou, ktorá sa odzrkadľuje v technikách pravidelných účastníkov jeho seminárov. Preto nebolo divu, ako poznamenal poľský iaido buchó, že tohtoročné gasshuku sa vyznačovalo najvyššou hustotou majstrov Európy na meter štvorcový. Sme radi, že tohto výnimočného učiteľa sa Hikari dojo podarilo pritiahnuť aj do Košic, aby pomohol rozvoju jodo na Slovensku spolu s Patrik Demuynck senseiom.

Adriana Nagyová


AUGUST

Iaido seminár – Košice, Slovensko
Prvý augustový víkend zavítal do centra východného Slovenska Patrik Demuynck sensei, 7.dan iaido renshi, hlavný predstaviteľ školy Tamiya Shinken Ryu v Európe. Tento seminár bol uzavretý a len pre pozvaných hostí. Prvý deň všetci preukázali obrovskú húževnatosť a vytrvalosť, ked počas 7 hodín cvičili iba 6 koryu kata podľa vlastného výberu. Tamiya Ryu, jedna z najstarších škôl iaido, sa vyznačuje nielen vznešenosťou a dôstojnosťou, ale sa praktizuje na princípe katsujinken. Tieto dve najzákladnejšie prvky je potrebné ukázať v každom enbu. Ako sensei prízvukoval, hinkaku je niečo, čo sa nedá naučiť. Je to niečo, s čím sa človek narodí, prípadne môže získať po mnohých rokoch cvičenia. Druhý deň bol vyhradený na ZNKR seitei kata a hlavne na prípravu na skúšky godan/rokudan. Patrik sensei, ako každoročný člen skúšobnej komisie na najvyššie stupne v Európe, vyzdvihol a upozorňoval nielen na chakuganten, ale aj všetky maličkosti, ktoré sú dôležité na úspešné zvládnutie skúšok.

Adriana Nagyová

Jodo seminár – České Meziříčí, Česká republika
Hlavný predstaviteľ Hikari Dojo Košice Marián Bartko už po tretíkrát prijal pozvanie, aby viedol počas augustového víkendu v malebnej dedinke neďaleko metropoly Hradeckého kraja všetkých nadšencov jodo a čo najviac pomohol adeptom na skúšky na technické stupne kyu. Už piatkové voľné cvičenie nasvedčovalo tomu, akým systémom a metodikou sa bude seminár uberať. Najťažšie techniky z prvých 6 ZNKR Seitei kata sa precvičovali naozaj dlho a precízne, aby výsledok bol viditeľný u všetkých. Sobotňajšie úspešné skúšky oficiálne uzavreli seminár, aby sa v nedeľu mohlo pokračovať otvoreným tréningom českej reprezentácie, ku ktorej sa pridali aj traja tohtoroční reprezentanti zo Slovenskej republiky. Tempo, nasadenie a nadšenie, ktorým sa tréning začal pri neustálej výmene partnerov a zachovaní kvality cvičenia nehľadiac na uchidachiho, ktorým bol zástupca od mudan až po yondan, vydržal až do konca. Na záver každý z reprezentantov bol vyzvaný, aby svoje získané vedomosti predviedol pred všetkými.

Adriana Nagyová

Iaido seminár – Louvain-la-Neuve, Belgicko
Tretí augustový predĺžený víkend už tradične patrí koryu a seitei semináru, ktorý sa organizuje v najmladšom mestečku neďaleko belgického hlavného mesta. Členovia Hikari Dojo Košice sa ho pravidelne zúčastňujú, kde sa môžu priamo učiť od pozvaných japonských, ale aj európskych učiteľov. Piatkový večer si každý mohol vychutnať koryu cvičenie. Predstavitelia Tamiya Shinken Ryu na čele so svojím učiteľom Patrikom Demuynckom sa venovali Tachi Tai, na ktoré sensei posledné roky dáva veľký dôraz. Sobotné seitei bolo rozdelené do skupín. Godany pod vedením Oda senseia, 8.dan hanshi a yondany s Furuichi senseiom, 8.dan kyoshi sa pripravovali na svoje nastávajúce skúšky. Posledný deň, počas ktorého sa všetci zúčastnení rozdelili podľa škôl, bol venovaný opäť koryu. Členovia Tamiya ryu si prešli celú sériu Koran no Maki (Okuden), ktorá je pre pokročilých. Kedže Patrik sensei pozná kvalitu cvičenia Adriany a Mariána veľmi dobre, požiadal ich, aby predvádzali kata a tak šli príkladom aj ostatným.

Adriana Nagyová


SEPTEMBER

Shinbukan Iaido Tai Kai - Praha, Česká Republika
Štvrtého ročníka podujatia konaného na počesť Victora Cook senseia sa zúčastnilo 77 iaidoka z domovských Čiech, Anglicka, Maďarska, Slovenska, Španielska a Talianska. Prvý deň podujatia bol venovaný precvičovaniu ZNKR kata so zameraním predovšetkým na Tachiwaza. Cook senseiovi asistovalo pri vedení semináru päť učiteľov úrovne Godan čím každá skupina mala kvalitný dohľad a možnosť rozvíjať sa, riešiť otvorené otázky a dostávať rady ako svoje cvičenie ďalej zlepšovať. Nédeľa bola tradične venovaná Tai Kai, kde celú súťaž započali yondany svojím enbu. Následne sa podporili Godan učiteľov pri rozhodovaní Enbu Tai Kai pre ostatné stupne. Poobede proti sebe postupne vyraďovacím systémom nastúpilo 13 tímov.

Výsledky:

Katgória Mudan:
3. miesto Gabriel Kidon (Shin Junsui Do)

Kategória Sandan:
1.miesto Oliver Lengyel (Shin Junsui Do)

Kategória Yondan:
1.miesto Robbie Kulcsár (Shin Junsui Do)

Súťaž Tímov:
3. miesto Shin Junsui Do

S pozdravom

Robert Kulcsar


OKTOBER

Celojaponské majstrovstvá Jodo 2018 – Kurume City, Kyushu, Japonsko
Tak ako každý rok v októbri, sa v Japonsku, tentokrát na jednom z južnejších ostrovov odohrali celojaponké majstrovstvá Jodo, kde v jednotlivých kategóriach od Shodan až po Nanadan súťažili jednotlivý Jodoka od severu až po juh Japonska. Pravidlom súťaže bolo odcvičenie 6 Kata zo zostavy Seitei Jodo (pre každú ketegóriu iné kata) a to tak, že vo dvojici každý odcvičil po 3 kata a medzitým Shi-uchi Kotai. Ja v mojej kategorii Rokudan som sa síce dostal do Best 8, ale na najsilnejších japonských Jodoka to nestačilo. Ale samotná účasť bola dobrým Keiko, príjemným zážitkom a takisto možnosťou sa stretúť s tými najlepšími z celého Japonska a samozrejme pozdraviť mnoho známych učiteľov. Gambarimasho!

S pozdravom

Roman Watanabe

17. Majstrovstvá Európy v Jodo – Budapešť, Maďarsko
Najúspešnejšie vystúpenie slovenskej reprezentácie na Majstrovstvách Európy v histórii. Tretia účasť v súťaži tímov, ktorý bol zložený zo 4 členov Hikari Dojo Košice, priniesla obhajobu bronzovej medaily. Druhé súťažné vystúpenie Tomáša Podhorca vôbec znamenalo striebornú medailu v kategórii Mudan. V kategórii Shodan bol postup Ivana Vlaska zo Shinbukan Bratislava vo štvrťfinále zastavený Erikou Kulcsárovou, ktorá na svojich druhých majstrovstvách vybojovala druhú zlatú medailu, tentokrát v kategórii Shodan. Adriana Nagyová, si po zlatých medailách v kategóriách Shodan a Nidan z minulosti tento rok pripísala aj zlato z kategórie Sandan a stala sa trojnásobnou Majsterkou Európy. V kategórii Yondan skončil Marián Bartko postupom medzi osem najlepších. Vo štvrťfinále prehral s budúcim majstrom Európy.
Na Majstrovstvách Európy úspešne zložili skúšky:
Tomáš Podhorec – Shodan
Erika Kulcsárová a Ivan Vlasko – Nidan
Adriana Nagyová – Yondan
Všetkým účastníkom gratulujeme za úspešnú reprezentáciu.

Marián Bartko

Jodo koryu seminár – Zawiercie, Poľsko
Jodo koryu seminárov je na starom kontinente pomerne málo, preto si členovia Hikari Dojo Košice nenechajú ujsť každoročný októbrový seminár organizovaný v malom mestečku Zawiercie nachadzajúceho sa v Sliezskom vojvodstve. Už po roky sa skupinka nadšencov z Poľska, Čiech a Slovenska pravidelne stretáva, aby si prehĺbili svoje vedomosti zo Sinto Muso Ryu pod vedením skúseného anglického učiteľa Andyho Watsona, 7. dan renshi. Hneď prvý deň prišla na rad skupina yondanov, ktorá tvorila väčšinu zúčastnených, aby si svoje zručnosti a nadobudnuté vedomosti rozšírila v Omote a mohla tak bez problémov vyučovať aj vo svojich dojo. Keďže kvalita všetkých cvičencov je veľmi vysoká, celé nedeľňajšie cvičenie bolo zamerané na kenjutsu, ktoré sa cvičí po zvládnutí Omote, Chudan a Tanjo. Všetkých 12 kata sa poctivo rozoberalo do detailov, aby sensei mohol nasledujúci rok nadviazať a pokračovať v učení v tejto lojálnej skupine nadšencov.

Adriana Nagyová

25. Majstrovstvá Európy v Iaido – Zawiercie, Poľsko
V Poľskom meste Zawiercie sa posledný októbrový víkend uskutočnili jubilejné 25. Majstrovstvá Európy v iaido. Slovenskú kendo federáciu už ako tradične reprezentovali len dvaja zástupcovia Hikari Dojo Košice. Adriana Nagyová sa v kategórii Yondan po úspešnom postupe zo základnej skupiny stretla s budúcim majstrom Európy. Vo veľmi vyrovnanom zápase prehrala tesne 2:1. Za svoj výkon však bola hlavným rozhodcom zápasiska z Japonska ohodnotená udelením Kantosho. Marián Bartko sa v kategórii Godan prebojoval medzi najlepších osem. V štvrťfinále však aj on podľahol budúcemu majstrovi Európy. Tento rok po prvýkrát Hikari Dojo Košice podporilo majstrovstvá aj účasťou jedného dobrovoľníka v radoch organizátorov. Erika Kulcsárová svojou prácou dobrovoľníka v medzinárodnom tíme dobrovoľných organizátorov významne pomohla k hladkému priebehu majstrovstiev a následných skúšok. Všetkým trom ďakujeme za reprezentáciu.

Marián Bartko


NOVEMBER

Iaido Koryu Seminár - Turčianske Teplice, Slovensko
Viac než 40 iaidoka z 5 krajín sa spoločne postaralo o vytvorenie úžasnej atmosféry na tradičnom Iaido Koryu seminári v Turčianskych Tepliciach. Seminár započal piatkovým večerným tréningom, ktorý bol určený pre vyššie stupne. Sobota bola venovaná intenzívnemu cvičeniu Muso Shinden Ryu Chuden kata, ktoré nás priviedli k limitom našich síl. Vyvrcholením dňa následne bolo precvičenie a zdokonalenie našej výdrže záverečnými dvoma kolami hayanuki. Po príjemnom večeri nasledovalo nedelné cvičenie, po náročnom dni na kolenách v sobotu sme dúfali v Okuden tachiwaza, sensei nás ale previedol všetkými Shoden kata - takže opäť na kolenách. Sensei zvlásť vyzdvihol ich dôležitosť a celkovú zodpovednosť zachovania tradície školy.

S pozdravom

Robert Kulcsar

Jodo Keiko a Skúšky - Budapešt, Maďarsko
Posledný novembrový piatkový večer sa v Budapešti uskutočnilo Jodo keiko spojené so skúškami po 1.kyu. Vedenie podujatia ležalo v rukách Gábor Hábermajer senseia, ktorý sa s pomocou Jodoka yondan a sandan úrovne postaral o skvelý zážitok, tvrdý tréning a skúšky. Cvičenie bolo zamerané predovšetkým na posledné úpravy techník pred skúškami. Začali sme intenzívnym precvičením všetkých dvanástich kihonov formou tandokudosa (posledný kihon samozrejme obojstranne). Nasledovalo párové cvičenie sotaidosa. Sensei vyzdvihol dôležitosť správneho načasovania pohybov a súhry cvičebných partnerov. Záverom prípravy na skúšky bolo precvičovanie ZNKR Jodo kata, pre tých na ktorých čakali skúšky len po piatu kata. Bola to ako vždy skvelá príležitosť zacvičiť si s vyššími technickými stupňami a zdokonaliť sa. Keiko časť ubehla ako voda a po krátkych logistických úpravách Dojo nasledovali skúšky. Všetkých 6 účastníkov skúšok bolo úspešných a získali stupeň 2.kyu.

S pozdravom

Robert Kulcsar


DECEMBER


end

| KENDÓ | IAIDÓ | JODÓ | NOVINKY | AKTIVITY | KONTAKTY | DOKUMENTY | ETIKA | LEGENDY | FOTOGALÉRIA | FÓRUM | LINKY |
HOME